SENASTE NYTT

 

Denna sida kommer att uppdateras med aktuella nyheter och händelser som sker i föreningen och i fågelvärlden
___________________________________________________________________________________________________________________________

NU FINNS KALMAROF ÄVEN PÅ FACEBOOK MED EN EGEN SIDA SKAPAD AV SIMON CARRINGTON. GÅ IN PÅ FACEBOOK OCH SÖK PÅ KALMAR ORNITOLOGISKA FÖRENING.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Vid årsmötet den 27 mars 2019 valdes två nya medlemmar in i styrelsen. Sigge Strid och Cecilia Boström.
På det efterföljande konstituerade styrelsemötet utsågs Marita Olsson till ny kassör och Jan Ottosson som medlemsansvarig.
Hela styrelsen sammansättning finns på sidan "Om föreningen"
______________________________________________________________________________________________________________________

Tisdag den 16 maj
Strax efter kl 14:00 hade Anders Törnberg en intensivt spelande härfågel nordväst om bruna stugan, vägen ut till Sandskär. Obsades en knapp halvtimme och sågs inte mer.

Måndag den 15 maj
Med flera skådare på plats i Bottorps hamn som kollade efter orientvadarsvalan så hittades även en aftonfalk redan på morgonen kl 06:00. Efter det är inte falken rapporterad.
Orientvadarsvalan kvar idag också.

Söndag den 14 maj

En fantastisk dag vid Bottorps hamn har många skådare upplevt idag. Det började med en trastsångare som sjungit med bara några korta strofer under dagen från stora vassområdet.
Men megalarmet kom vid 10:42 då Anders Törnberg hade en obestämd vadarsvala som jagade över stora vassområdet och drog norr ut över stugorna. En timme senare återupptäckte Leif Tägtström vadarsvalan flygande över ängarna nordväst om första husen. Då sågs karaktärer som indikerade rödvingad vadarsvala men orientvadarsvala kunde inte uteslutas. Vadarsvalan har varit stationär men mycket rörlig runt om i området runt Bottorps hamn resten av dagen. Flera foto har tagits och granskats och senare mot kvällen är den bestämd till orientvadarsvala. Nu återstår bara RK:s beslut. Orientvadarsvalan skulle i så fall vara det andra fyndet av arten i Sverige och givetvis helt nytt för Småland och kommunen.
Orientvadarsvalan har varit stationär även idag, 15/5.
En gräshoppsångare hördes oxå på morgonen så vilken fyrklöver det blev för alla som lyckades kryssa alla arterna.

Onsdag den 10 maj
Kl 17:41 larmade Mikael Olofsson ut en svart stork som cirklade över Kalmar Dämme och gick ner i västra vassen. Flera skådare var snabbt på plats som kunde njuta av fina obsar då storken cirklade över området en dryg timme. Sågs sen från Boholmsvägen vid första viken på vänster sida vid 19:20.

Vid 13-tiden hittade Donát Hullman (segraren i det stora fågeläventyret) en gulhämpling i ett av de höga träden på Domaregatan 5B. Två ex sågs lite senare så troligen 1 par.


Måndag den 8 maj
Vid tretiden på eftermiddagen hittade Simon Carrington en honfärgad mindre flugsnappare i hans hemmamarker vid Enudden utanför kv Havsörnen. Höll till i lä på södersidan av "fårhagen" ganska stationär på staketet och växtligheten innanför.

Torsdag den 23 mars

Kl 11:30 hittade Leif Tägtström en brandkronad kungsfågel vid Hagbyudd. Vilken tajming, Leffe hittade ju en BK 2014, även då den 23 mars och på samma ställe. Leffe döps härmed till Leif "BK" Tägtström eler BK-mannen.

Tisdag den 28 februari
Kl 08:50 hade Svante Forsberg en rödspov vid Mören som drog mot norr. En tung art i februari och första obsen för Sverige i år.
Det har rapporterats flera obsar av spetsbergsgås senaste veckorna och idag hade Hans-Gunnar Svensson 18 ex på åker öster om Holmsberg.

Söndag den 11 december
Ett mycket ovanligt fynd hittade Svante Forsberg den 11 december vid Mören, en lövsångare.
Den var kvar även dagen efter och enligt AP var det blott det 7:e decemberfyndet i Sverige.
Vet ej, men kanske första för kommunen.

Onsdag den 14 september
Kl 16:45 stötte Harald Persson en större piplärka vid Hagbynäs som flög bort mot fälten vid Karlsrorondellen. En kvart senare hade Peter Sieurin samma fågel vid Karlsroåkern som lockade flera gånger och tog höjd mot ost.

Torsdag den 18 juli
Strax efter 17-tiden hade Anders Törnberg (såg den först) tillsammans med Jan Ottosson, Johnny Ottosson och Simon Carrington en sträckande storlabb mot syd vid Revsudden. Storlabben sågs även vid Varvsholmen och 30 minuter senare passerade den Mörbylånga.

Fredag den 8 juli
Vid 7-tiden hittade Peter Sieurin en sliten hane citronärla som matade en flygg unge i södra delen av vätan söder om Bottorps hamn. Kan den ha häckat i kommunen och i så fall var utan att bli upptäckt. Mycket intressant. Tyvärr var citronärlan bara kvar till strax efter niotiden och har inte setts eller hörts sen dess.

Söndag den 15 maj
Kl 05:00 hörde Peter Sieurin en vassångare i stora vassområdet vid Bottorps hamn. Det blev nummer två i år (den första var ju på Kalmar Dämme den 29 april) och det 4:e fyndet i kommunen. Hördes under morgonen men inga uppgifter om den hörts under dagen. Regn under eftermiddagen och kvällen.

Från sitt vardagsfönster upptäckte Andreas Ståhl, vid halvfem-tiden en honfärgad mindre flugsnappare ute på Laboratorieholmen. Svår och se i det strilande regnet

Lördag den 7 maj
På förmiddagen idag när Kalmarföreningen hade Fågelskådningens Dag vid Kalmarsundsparken hittade vi två rastande svarthalsade doppingar ca 150 meter utanför Olsan. Doppingarna var stationära länge men rörde sig något norrut efterhand. De är kvar och larmade vid 18:20. Svarthalsad dopping har setts två gånger innan i kommunen, 1963 och 2013. Blytungt X för Kalmar.
Bronsibisen också kvar idag.

Fredag den 6 maj
Bronsibisen är kvar på morgonen och födosöker på vätan norr om Boholmsvägen.

Torsdag den 5 maj
Kl 10:25 upptäckte Markus Forslund från Blekinge en bronsibis i vätan söder om Bottorps hamn. Tyvärr drog den mot nordhållet efter en knapp halvtimmes gästspel.
Kl 17:30 återupptäckte Harald Persson bronsibisen vid Kalmar Dämme då den sträckte mot syd ganska lågt och tvekande.
Kl 17:40 rapporterade Harald P att ibisen går i vätan norr Boholmsvägen.
Ibisen har kanske varit kvar hela dagen i kommunen.
Dagens bronsibis var det tredje fyndet men fjärde individen för kommunen. Den 5/11-2013 hittades 2 ex vid Resby och första fyndet är från den 3/10 - 1999.
Silkeshägern och den rödhuvade dykanden är också rapporterade idag.
Antalet ägretthägrar, NO Bottorps hamn, är nu 7 ex som setts idag.

Måndag den 2 maj
I morse strax efter 07-tiden hittade Peter Sieurin en svarthakad buskskvätta på Kalmar Dämme i västra delen jämte det fd vindkraftverket. Det är den fjärde individen i kommunen för i år.
Rödhuvade dykanden vid Rafshagen och silkeshägern vid Bottorps hamn är fortfarande kvar.

Fredag den 29 april
Åter slog Anders Törn
berg till när han hittade en silkeshäger vid Bottorps hamn på Virs udde. Det var vid 13:00-tiden som upptäckten skedde. Silkeshägern har på eftermiddagen mest setts vid vätan 300 mtr SV hamnen.
På morgonen kl 07:25 hörde Jörgen F G Johansson två strofer av en trolig vassångare på Kalmar Dämme. Han spelade in lätet vilket är bra för att fastställa bestämningen.
Rödhuvade dykanden fortfarande kvar vid Rafsholmen även ägretthäger vid lokalen. Fem ex sågs också vid Bottorps hamn idag på ön NO om.
Spetsbergsgås kvar vid Hagbyhamn.

Tisdag den 26 april
Rödhuvade dykanden kvar idag till kl 09:14 då den lyfte med övriga änder och drog söderut över campingen.
Ringtrast och spetsbergsgås fortfarande rapporterade från Hagbynäs-Sandskär.

Måndag den 25 april
Leif Tägtström slog till med en blytung obs vid 14:30-tiden då han tillsammans med Törnberg hittade en rödhuvad dykand vid Rafshagen. Upptäckten skedde tack vare att Leif och Anders gjorde en rutinräkning på skäggdoppingar i Rafshagsviken. Ca 80 doppingar var de uppe i när den pulshöjande dykanden bara simmade där. Lättskådad då den ömson dök och simmade fram och åter strax norr om båtklubbens bryggor.
På Artportalen fanns ett fynd rapporterat i Kalmar kommun och det är från Revsudden den 20 okt 1991, men det ska finnas ytterligare ett Revsuddenfynd från 60-talet.

Lördag den 23 april
Under tidig morgon rapporterades både ringtrast och spetsbergsgås i området runt Hagbyhamn och Sandskär.
Två svarthuvade måsar sågs också på nysådd åker mellan Vassmolösa och Ljungbyholm, gamla E22:an. Troligen samma individer som fanns vid Bottorp igår.
Även ett par jordugglor har flugit förbi vid Tjärhovet.

Fredag den 22 april
Idag kl 08:30 hittade A Törnberg två adulta svarthuvade måsar på nyplöjda potatisåkern strax nordväst nerfarten till Bottorps hamn. De var tillsammans med ca 100 vanliga måsar och födosökte efter en traktor som rensade åkern på sten.

Söndag den 10 april
Vid 08:00-tiden hittade Anders Törnberg en ringtrast på stora fälten på vänster sida bortom nedfarten till Ebbegärdevägen i Böle. Rörlig stationär.

Måndag den 4 april
Ägretthägrarnars antal har blivit tre ex och de ses emellanåt på Ljungby Hästaskär som ligger ca 1 km NO Bottorps hamn. Samma ö där de var stationära en längre tid förra året. Kanske häckning???
Även svarthakade buskskvättan är kvar. Den 1 april sågs två 2K+honor och idag sjöng en hanne från en ek mellan stora vassen och vätan.

Torsdag den 31 mars
Idag slog Svante Forsberg till med ägretthäger och en honfärgad svarthakad buskskvätta vid Bottorps hamn. Den svarthakade buskskvättan hittades vid 13-tiden och höll till på tråd och stängselstolpar i västra vasskanten söder om vägen ner till hamnen.
Ytterligare ett ex honfärgad svarthakad busk hittade Andreas Ståhl på eftermiddagen vid halv femtiden. Han obsade den norr om flygplatsen, vägen upp till Skogstorp skjutbana.

___________________________________________________________________________________________

Söndag den 3 januari
En tung januariart hade Harald Persson vid middagstid då en kentsk tärna sträckte mot syd förbi Revsudden. Enligt Artportalen blev kentsktärnan den första noterade januariobsen för både Småland och Kalmar kommun.
____________________________________________________________________________________________________

SM-RALLYT 31/10-1/11 2015 RESULTAT

Kalmar OF segrade i Allhelgonarallyt i Småland
Artrallyt i Småland avgjordes traditionsenligt under allhelgonahelgen 31 okt-1 nov. Disigt väder med dimma i inlandet höll ner siffrorna och höll kanske också en del skådare hemma. Artrallyt är en uppskattad programpunkt under hösten och har blivit ett effektivt sätt att rota fram intressanta fågelarter i ett stort landskap.

Marina arter bidrog till Kalmars seger
När artlistorna nu räknats samman kan vi konstatera att Kalmar OF står som överlägsen segrare på 119 arter, där en stark lista av marina arter bidrog till segern. Kalmar är tillbaka i topp och vi lyfter pa hatten! Tjust OF gör en stark insats och blir lite överraskande tvåa pa 109 arter, medan fjolårsvinnaren Jönköpings FK blir trea på 107 arter.

260 skådare i 20 klubbar
Förutsättningarna i de inre delarna av Småland var sämre än vid kusten, med dis och på vissa hall ihållande dimma under delar av helgen. Det varma vädret bidrog dock till att det hittades mycket fågel överallt, och många arter som normalt är försvunna från Småland fanns nu kvar. Nästan samtliga lag en bra bit under sina tidigare högsta noteringar. Det disiga vädret kan på vissa håll också bidragit till att vi var något färre än normalt med 260 skådare, men det är kul att hela 20 lag/klubbar ställer upp. Även i år ställde skådarna i Vimmerby upp med ett eget lag, och slutade på en fin sjundeplats.

Relativt lång artlista
Flera arter som normalt sett har lämnat Småland i början av november och är svåra att få in på rallylistan, fanns nu representerade hos flera lag. Dit hör bl a trana, trädlärka, sädesärla, forsärla, svart rödstjärt, svarthätta och gransångare. Däremot var det svårare att hitta vinterarter som mindre sångsvan, salskrake, blå kärrhök, strömstare, snösiska, vinterhämpling, lappsparv och snösparv. Preliminärt sågs 149 arter i Småland under helgen, vilket skall jämföras mot fjolårets rekordsiffra pa hela 160 arter.

På artlistan hittar vi överraskningar som pilgrimsfalk, tretåig mås och sillgrissla och jorduggla i Kalmar. Vitnäbbad islom och tretåig mas i Tjust. Smålom, kungsörn, tretåig hackspett och snösiska i Jönköping. Svarthakedopping, skärsnäppa, tobisgrissla, pärluggla och berglärka i Oskarshamn. Stjärtand, röd glada, stenfalk och skäggmes i Ljungby. Storlom trana och berguv i Växjö. Spetsbergsgås, järpe, stenfalk och svart rödstjärt i Hultsfred. Skedand, smådopping och gransångare i Vimmerby. Svarthakedopping var ny rallyart hos Höglandsklubbarna och här sågs även alfågel och kungsfiskare. I Västbo var svart rödstjärt ny rallyart och här sågs även skäggmes. Värnamo hade spetsbergsgås och svarthätta. Tingsryd noterade blåhök, stenfalk och nötkråka. Skillingaryd/Vaggeryd fick in trana och en mycket sen drillsnäppa. Hos Nässjö noterar vi mindre sångsvan och mindre hackspett. Nybro/Emmaboda hade svärta, kungsörn och råka. Markaryd rapporterar röd glada, sothöna och svart rödstjärt. Vetlanda hade storlom och svarthakedopping och slutligen hade Uppvidinge småskrake och mindre hackspett.

 

Slutresultat 2015
1. Kalmar OF, 119 arter
2. Tjust OF, 109 arter
3. Jönköpings FK, 107 arter
4. Oskarshamnsbygdens FK, 101 arter
5. Ljungby FK, 99 arter
5. Växjö FK, 99 arter
7. FK Hultsfred, 97 arter
7. Vimmerby, 97 arter
9. Aneby/Eksjö/Tranås, 95 arter
10. Västbo FK, 92 arter
11. Tingsryd, 88 arter
12. Skillingaryd/Vaggeryds OF, 86 arter
13. Värnamo FK, 81 arter
14. Nässjö OK, 71 arter
15. Nybro/Emmaboda FK, 70 arter
15. Markaryd FK, 70 arter
17. Vetlanda OK, 69 arter
18. Uppvidinge FK, 63 arter

Bra jobbat smålänningar, nästa år kör vi igen!
Ronny Johansson

 

Torsdag den 22 oktober
Strax innan middagstid hittade Arne Hellgren en 2K+ kungsörn på Oceanen, norr Värnanäs. Örnen drog dock sakta iväg mot Bokenäs men kan säkert vara kvar i Värnänäsområdet.

Söndag den 13 september
Kl 09:30 larmade Harald Persson ut en mindre flugsnappare på Kalmar Dämme som skulkade omkring i mittdungen som grusvägen går igenom. Mindre flugsnappare är en svårsedd art i Kalmar så detta var första rapporterade fyndet för i år i kommunen. Var nog kvar, men mycket skulkig, under förmidagen och sågs och hördes vid något tillfälle.

Tisdag den 25 augusti
Redan på kvällen den 24:e hittade Arne Hellgren en misstänkt stäpphök på åkrarna mellan norra och södra infarten till Värnanäs. Han återfann fågeln på samma ställe i dag strax före 18:00. Stäpphöken var stationär en längre tid och flera skådare var snabbt på plats och fick fina obsar innan den drog mot norr vid 19:30-tiden. Kan vara kvar några dagar till, så värt att kolla upp.

Lördag den 22 - 25 augusti
Den bruna gladan Harald Persson upptäckte vid Norrstävlö i lördags (22/8) visade sig mycket stationär. Kvar idag (25/8) på samma lokal mellan Norrstävlö och Sörstävlö:

Onsdag den 29 juli
Strax innan kl 16:00 fick jag (Jan Ottosson) ett sms från Svante, som stod vid St Rör, att han hade en havssula på väg söderut genom sundet. Snabbt var jag på plats vid brofästet på Svinö. Efter en halvtimme kom havssulan ganska nära fastlandet, fiskande och snurrande i sakta mak mot syd. Höll sedan till i sundet mellan Öland och fastlandet, mycket rörlig men flög aldrig över bron. Enligt Artportalen det 6:e fyndet i länet.

Tisdag den 14 juli
Tidigt på morgonen (05:00) kunde Svante Forsberg räkna in 10 ägretthägrar i vätan söder om Bottorps hamn. Helt makalöst. Flera ägretthägrar har ofta setts samtidigt i området runt Bottorps hamn sedan 27 april så en häckning är nog inte uteslutet. Dagens skörd bestod av 7 med gula näbbar och 3 med svarta.

Fredag den 10 juli
Kl 07:20 upptäckte Peter Sieurin en tereksnäppa på Virs udde i Bottorps hamn. En blytung art i kommunen och för hela Kalmar län. Enda obsen tidigare är ett opublicerat fynd vid Revsudden någon gång under 60-talet. Från övriga Småland finns fynd från 1971, 1980, 1996 (från två lokaler) och 2006, enligt artportalen.
Peter såg tereksnäppan mellan 07:20-07:50 då den drog lockande söderut från Virs udde. Snäppan återupptäckes senare en kvart före nio på södra delen av Sandskär. Var rörlig men stationär till kvart/tjugo över nio. Larmad kl 12:00 och då åter tillbaka på Virs udde.
Sedd även idag 11/7 på morgonen både vid Sandskär och Virs udde. Tydligen rörlig i detta området.

Söndag den 21 juni
En flitigt sjungande sommargylling upptäckte Peter Sieurin tidigt på morgonen i området mellan Hagbyhamn och alridån vid Bottorpsvätan. Verkar rörlig men stationär i området och mycket ljudlig hela tiden.

Tisdag den 16 juni
Vid 16-tiden larmade Lars Karlsson ut gulhämpling vid Vita Sands parkering vid husvagnscampingen. Det var ett par som var rörliga men stationära i tallarna. Paret både sågs och hördes fint vid flera tillfällen. Gulhämpling har varit ovanligt sparsam med obsar de senaste åren i kommunen så därför blev dagens upptäckt verkligen trevlig.
Fotfarande kvar 21 juni, väldigt stationär och tillmötesgående.

Söndag den 31 maj
Arne Hellgren obsade en turturduva kl. 10:45 vid Enudden, strax norr om Ekenäs. Tyvärr blev inte duvan stationär, men kan ju vara kvar i området.

Måndag den 25 maj
Klockan 15:40 hittade Harald Persson en dammsnäppa i vätan vid fd. Salvebyn. Snäppan var kvar i ca 45 min innan den drog mot S/SV förbi fågeltornet. Dagens fynd blev det 3:e i kommunen. Första fyndet var också på Dämmet den 16/5 1999 och det andra hittades i vätan vid Bottorps hamn 28/5 2007.
Vätan vid Salvebyn börjar torka ut mer och mer, men än kan det nog rasta någon mer raritet.

Lördag den 23 maj
Strax efter kl 14:30 upptäckte Henrik Jennersjö en svart stork vid Vesslö. Tyvärr drog storken mot ost på hög höjd och den verkade inte gå ner på fastlandssidan.

Söndag den 10 maj
På morronen kl 06:30 larmade Henrik Jennersjö ut en vassångare på Kalmar Dämme. Den sjöng flitigt från vassen som finns mot cykelvägen. Vassångaren har hörts sjungande under hela dagen men med långa uppehåll emellanåt. Enligt uppgift ska detta vara det andra fyndet i kommunen.

Söndag den 3 maj
Vid 10-tiden upptäcktes en silkeshäger i stora vassområdet jämte vallen vid Bottorps hamn. Silkeshägern har varit rörlig men ganska stationär i vätan och vikarna mellan hamnen och Hagbyhamn. På samma lokal hittades en silkeshäger den 6 juni 2011 och den blev en riktig långstannare som var kvar till den 12 juli. Blir det en upprepning denna gången också???
Ägretthägrarna är fortfarande kvar.

Fredag den 1 maj
Kl 15:30 larmade Bertil Sanner ut en stationär rödspov vid Hagbyhamn strax norr om bodarna. Rödspov är en svårsedd art i kommunen och alltid en välkommen gäst när den hittas.

Rödspoven vid Hagbyhamn. Foto: Harald Persson

Torsdag den 30 april
Strax efter kl 09:15 stötte Anders Törnberg en härfågel vid pumpstationen vid Revsuddens obsplats. Tyvärr försvann härfågeln och har inte setts sen dess, men den kan finnas i området.

Måndag den 27 april 2015
Vid 16:30-tiden hittade Bertil Sanner en ägretthäger i en stor gråhägerkoloni på en ö ca 1 km nordost om Bottorps hamn. Innan kvällningen sågs det tre ägretthägrar på ön. Ägretthägrarna är ännu kvar på ön och verkar stationära där.

Lördag den 25 april 2015
På exakt samma ställe som den 2 april 2010 hittade Harald Persson strax efter middagstid åter en ringtrast vid Bölebro,Böle i dag. Han hittade ju även den förra. Man undrar, kan det vara samma fågel eller bara tillfälligheter. Ringtrasten har varit kvar hela dagen.

Söndag den 19 april 2015
Kl 09:30 hittade Gustav Henriksson en hanne ringtrast i Ekbacken SV Bottorps hamn. Äntligen en ringtrastobs i kommunen efter täta rapporteringar från inre Småland och Öland den senaste tiden. Tyvärr var trasten bara synlig och kvar i 20 minuter och hann inte ses av någon mer skådare. Men säkert går det att hitta fler i kommunen, så ut och leta!

Lördag den 29 novenber

Jönköpings FK segrade i Allhelgonarallyt i Småland 1-2 nov 2014

Jönköping stod som segrare med det nya rekordet på 124 arter medan vi fick nöja oss med andra plats, efter fyra raka segrar, med 122 arter.

290 skådare från 21 klubbar var ute i det ganska varma men något disiga vädret och mycket fågel hittades överallt. Även totalt blev det rekord med 160 arter.
På artlistan noterades flera fina arter. Jönköping kunde ståta med rallhäger, tretåig mås och rörsångare, bredstjärtad labb sågs hos tre klubbar längs Kalmarsund, fjällpipare i Hultsfred, gluttsnäppa och nattskärra i Oskarshamn, trana och gransångare i Västbo, berglärka i Ljungby, törnskata i Tjust, stenskvätta i Växjö och bändelkorsnäbb på Höglandet. På vår lista kunde vi bl a notera berguv, ladusvala, lappsparv, sparvuggla, pilgrimsfalk, dvärgbeckasin och kungsfiskare.

Slutresultat 2014

1. Jönköpings FK, 124 arter

2. Kalmar OF 122, arter

3. Oskarshamnsbygdens FK, 119 arter

4. Tjust OF, 113 arter

5. Ljungby FK, 108 arter

6. FK Hultsfred, 106 arter

7. Vimmerby,103 arter

8. Växsjö FK, 100 arter

9. Aneby/Eksjö/Tranås, 97 arter

10. Västbo FK, 92 arter

11. Tingsryd, 90 arter

12. Vetlanda OK, 79 arter

13. Värnamo FK, 78 arter

13. Skillingaryd/Vaggeryds OF, 78 arter

15. Nybro/Emmaboda FK, 74 arter

16. Markaryd FK, 73 arter

17. Nässjö OK, 72 arter

18. Uppvidinge FK, 63 arter

19. Sävsjö/Ruskenprickarna, 37 arter

 

Tisdag den 21 oktober
Idag sågs en berguv för tredje gången på kort tid i kommunen. Första obsen var vid Hagbyhamn, Hästskär den 12/10 och den andra vid Revsudden den 13/10 och nu den tredje vid Skälby gård. Det kan ju vara samma individ som rört sig i Kalmarområdet, men det kan också vara tre olika uvar som är i rörelse. Läge att kolla efter rastande berguvar runt Kalmar.

Berguven vid Revsudden Foto: L G PeterssonSöndag den 5 oktober
Strax efter kl 17:00 hade Harald Persson en sträckande rödhalsad gås mot syd vid Tjärhovet. Även två ex såg Ingela Olsson sträcka förbi Hossmo strandängar (enligt Svalan) men där ingen tid angivits. Rödhalsad gås har inte uppvisat många observationer i kommunen genom åren. Det finns fem obsar på Svalan men där bara två obsar är godkända för publicering av Rrk.

Lördag den 4 oktober
Jan Ottosson och Åke Jonsson obsade idag en adult blåhake på grusvägen 100 meter öst om Söregärde gård. Enligt Svalan var blåhaken det första oktoberfyndet i kommunen. I Småland har den setts knappt 20 gånger sen 1995, också enligt Svalan.

Torsdag den 7 augusti
Sent på kvällen hörde och såg Daniel Bengtsson en turturduva på en TV-antenn vid Hovstigen 26 i Lindsdal. Duvan sågs också tidigt på fredagsmorgonen 8/8 och verkar vara rörlig men finns troligen kvar i området.

Måndag den 9 juni
Per Ålind hittade en busksångare på morronen vid Vikingarnas klubbhus, Stensö. En art som det genom året varit sparsam med obsar av på Kalmarsidan. Detta var blott det 5:e fyndet i Kalmar kommun enligt Svalan. De tidigare är från 1990, 1997, 2001 och 2011.

Lördag den 10 maj
På morronen återupptäckte Lars G Petersson tjockfoten vid Hagbyhamn. Det bör vara samma individ som hittades en vecka tidigare. Tjockfoten har tydligen hållt till i området hela veckan utan att ha blivit sedd.

Vid Åmunnen, Hossmo där Ljungbyån har sitt utlopp hördes idag en trastsångare. Från denna lokal har sen ett par år tillbaka trastsångare noterats.

Tjockfoten vid Hagbyhamn. Foto: Lars G Petersson


Lördag den 3 maj
Vid kl 19-tiden hittade Olle Henriksson, på tillfälligt besök hos bekanta i Hagbyhamn, kommunens 3:e obs. Det finns två godkända obsar från Revsudden. Fågeln sågs hela kvällen födosöka på sandrevlarna ett par hundra meter söder om Hagbyhamns badplats. Tjockfoten kvar och larmad på söndagsmorronen 4 maj kl 05:40.

Fredag den 2 maj
En svårobsad art i kommunen är småfläckig sumphöna, men vid niotiden på kvällen hörde Hans Johansson 1 ex vid Hökaholmsmaden, Stackatorpet. Maden ligger ca 500 meter SV om Branstamossen. Den hördes också på lördagskvällen den 3 maj

Söndag den 20 april
Christer Håkansson hittade vid halvnio-tiden en hanne ringtrast vid Ryssbylunddammen. Ringtrasten sågs fint till strax efter nio då den drog iväg.
Vid Vesslö vassar upptäckte Anders Törnberg en ägretthäger vid middagstid som fortfarande var kvar vid två-tiden då han lämnade lokalen.
Håkan Andersson larmade ut en andrahandsuppgift på en trolig sedd tretåig hackspett vid Värsnäs scoutstuga. Ingen har dock sett den mer, men kanske idé att leta i området.

Lördag den 12 april
Vid halvtiotiden hittade Bertil Sanner tillsammans med Johnny Ottosson och Gustav Henriksson en ad hanne ringtrast i Ekbacken som ligger SV om Bottorps hamn. Trasten skrämdes av en förbipasserande man och sågs därefter bara tillfälligt nån gång under närmsta dryga timmen.

Måndag den 31 mars
Vid 16-tiden hittade Bo Lundström en svarthuvad mås vid Hagbyhamn. Enligt artportalen Svalan var det första fyndet i mars för kommunen och även Småland. Tyvärr var den bara kvaren en dryg timme innan den försvann.

Söndag den 23 mars
Kommunens andra fynd av brandkronad kungsfågel hittade Leif Tägtström på morgonen vid Hagbyudd. Första fyndet hade Åke Jonsson den 8 april 1972 på Stensö. Fågeln var mycket rörlig inom ett ganska stort område men avslöjade sig med sitt läte då och då. Med tanke på att det varit otroligt många fynd på Öland (även i Skåne och Blekinge) de senaste dagarna, var vi också förtjänsta av en obs. Bra jobbat Leif!!


Den brandkronade kungsfågeln vid Hagbyudd. Foto: L-G Petersson

Fredag den 21 mars
Vid 2-tiden i dag hittade Peter Sieurin en svarthakad buskskvätta vid Bottorps hamn. Fågeln som var kvar vid 17-tiden håller till i västra delen av stora vassområdet söder om vägen innan första stugorna.

Måndag den 17/3
Det blir inga vindkraftverk på Bottorpsslätten. Tack vare våra protester fick bolaget RM Wind avslag på sin ansökan att uppföra fyra vindkraftverk. Först sa länstyrelsen nej och bolaget överklagade då till mark- och miljödomstolen som också gick på länstyrelsens linje. "Mark- och miljödomstolen bedömer att driften av de fyra ansökta vindkraftverken skulle utgöra ett sådant avsiktligt dödande av vilda fåglar för vilket förbud råder för", skriver de i domen. Ett förnuftigt beslut och en seger för natur och fåglar.

Tisdag den 28/1
Trots god omvård och matning av storken "Sixten", som slottsfrun på Björnö slott Sofia Edlund ägnat stort angagemang åt klarade sig inte storken längre, utan dog i dag på morronen. Enligt Sofia började storken se något sämre ut sista dagarna men åt ändå. Hon tog kontakt som överenskommet med storkprojeket i Skåne, men ingen därifrån eller från KFV (katastrofhjälp-fågel-vilt)hade någon möjlighet att hämta storken just då. Det blev dock en lång och trevlig tid med storken som ju kom dit redan den 11 december. Så frid över storkens minne och en stor eloge till Sofia för hennes omsorg om "Sixten".

Tisdag den 21/1
Den vita storken som landade vid Björnö slott den 11:e decemder förra året är fortfarande kvar, trots att det varit någon minusgrad varje dag senaste tiden. Detta beror nog på att storken blivit matad av slottsfrun Sofia Edlund som också gett den namnet, Sixten. I en artikel i lokaltidningen Barometern den 17:e blev hon uppmanad att sluta mata Sixten av "ornitologosk expertis" vilket oroade många andra ornitologer. Det hela har nu löst sig enligt en ny artikel i dagens Barometer 21/1. Hon kommer att fortsätta med matningen på uppmaning från storkprojektet i Skåne. Om Sixten börjar se medtagen ut så kommer storkprojeket att försöka fånga in den och föra den till Skåne.

Onsdag 15/1
Idag vid 2-tiden uppmärksammade Johnny Ottosson en ägretthäger vid Bottorps hamn precis när han, Åke och jag (Jan O) skulle hoppa in i bilarna för hemfärd. Ägretten flög över till Virs udde och födosökte mellan vassen och strandlinjen. Innan skymningen drog tyvärr hägern mot söder.

Torsdag den 2/1
Vita storken tycks trivas vid Björnö då den fortfarande är kvar. Ganska orädd för folk, går den och smaskar mask från marken. Så länge detta vädret består är nog storken kvar. Liksom det var första fyndet för kommunen i december är den även förstafynd i januari.
Knappt ett par kilometer från Björnö finns sen december en stationär trana. Det är väster sida om en grusväg som går till Söregärde där tranan födosöker på en oodlad åker. Trevligt med december och januariobsar på trana som bara är sedd några fåtal gånger under dessa månader i kommunen.
Bändelkorsnäbbarna är fortfarande kvar och stationära på Rimsmedsvägen vid Berga centrum.
Har haft rönnbär på menyn, men nu börjar alla rönnbärsträden bli ganska avätna. Frågan är hur länge bändlarna är kvar.

Lördag den 14/12
En omärkt vit stork har varit stationär vid Björnö slott i tre dagar enligt en artikel i Barometern. Gick lugnt idag och födosökte i hästhagen på höger sida om vägen innan slottet. Den hittade gott om maskar att smaska i sig så födotillgången verkar god.

Torsdag den 14/11

Kalmar OF segrade i Allhelgonarallyt i Småland

Vi lyckades försvara segern från ifjol och slutade på fina 119 arter efter två dagar i fält. På artlistan fick vi fina arter som vitnäbbad islom, tretåig mås och ladusvala. Tvåa blev Jönköpings FK som fick ihop 116 arter kring Vättern och på tredje plats har vi Oskarshamnsbygdens FK med 114 arter, vilket är nytt rekord för klubben.

Sammantaget var nästan 300 skådare från 20 klubbar ute i fält under helgen, och den totala artlistan ser ut att landa strax över 150 arter. Värmen bidrog till att var mycket fågel i rörelse i Småland och på listan hittar vi överraskningar som silvertärna i både Eksjö och Västbo, vitnäbbad islom i Tjust, tretåig mås i Oskarshamn, fiskgjuse i Västbo, kustsnäppa i Ljungby, myrspov i Oskarshamn, bredstjärtad labb i både Tjust och Oskarshamn, gransångare i Tingsryd och tretåig hackspett i Skillingaryd/Vaggeryd.

Slutresultat 2013

1. 119 arter Kalmar OF

2. 116 arter Jönköpings FK

3. 114 arter Oskarshamnsbygdens FK

4. 107 arter Tjust OF

5. 103 arter Växjö FK

5. 103 arter Västbo FK

7. 99 arter Ljungby FK

8. 97 arter FK Hultsfred

9. 93 arter Nässjö OK

10. 91 arter Aneby/Eksjö/Tranas

11. 89 arter Skillingaryd/Vaggeryds OK

12. 87 arter Alvesta FK

13. 86 arter Tingsryds FK

14. 82 arter Värnamo FK

15. 79 arter Markaryds FK

16. 71 arter Vetlanda OK

17. 63 arter Nybro-Emmaboda FK

18. 64 arter Uppvidinge FK

 


Torsdag den 7/11
1 ex rapporterad kvar i morse, men vid halv10-tiden blev den attackerad av en duvhök och drog bort mot norr. Drygt 4 timmar senare sågs en bronsibis vid Uknö glo i Västervik kommun. Troligen samma fågel.

Tisdag den 5/11
På eftermiddagen idag hittade Gustav Henriksson 2 ex bronsibisar i en liten åkerväta strax syd Resby. Resby ligger ca 2,5 mil söder om Kalmar och öster om E22 vid trafikplats Resby. En blytung obs i kommunen den andra; första hade Anders Törnberg av en överflygande individ vid K. Dämme den 3/10 1999. Fyndet blev också det 5:e i Småland, men tyngst väger nog att det var det första i november för Sverige. Bronsibisarna var kvar till skymningen men lyfte och drog mot SV, men tycktes gå ner någon kilometer bort bakom en tallskog.


Bronsibisarna vid Resby. Foto: L-G Petersson

Söndag den 3/11
Revsudden levererade idag vitnäbbad islom och tretåig mås, viktiga arter till SM-RALLYT som genomförts denna helg. Trots uselt väder med mycket dis, dimma och en hel del regn så har det varit bra fart på sträcket vid Revsudden även igår och idag med bl.a. sträck av 265 ex smålom, 347 ex fiskmås, 55 ex tordmule och 10 ex tobisgrissla m. m.

Tisdag den 22/10
Kommunens 6:e fynd av större piplärka hade Hans Olofsson vid middagstiden i dag då 1 ex stöttes i vägkant vid Svartingstorp som flitigt lockande drog mot öst och sågs inte mer.

Fredag den 11/10
Idag i den nordliga vinden har det varit bevakning vid Revsudden från kl 07:00 till 18:30 av ett flertaligt skådare. Jag och de övriga kunde konstatera att det var höstens hittills bästa sträckdag. Resultatet blev 1 ex storlabb som sträckte mot syd kl 12:55. Även 1 ex tretåig mås och 1 ex spetsbergsgås fanns med i södertåget. Höga sträcksiffror fick småskrake med 3400 ex, svärta 2200 ex, smålom 646 ex, storlom 62 ex, dvärgmås 81 ex och ejder 28600 ex. Kolla även på svalan för övriga arters sträcksiffror.

Onsdag den 9/10
En jättehavsörn sågs på Öland i måndags och idag obsades den igen. Larmades ut som stationär norr om Mörbylånga hamn. Men strax efter vid 13:30-tiden drog örnen rakt västerut mot fastlandssidan. Svante Forsberg såg larmet och drog snabbt ner till Kolboda och kom precis dit för att se den stora örnen, på 100 meters avstånd, sakta dra söderut. Därmed fick Svante in arten på Småland och kommunlistan. Om jätteörnen blir klassad som en spontan obs blir ett fall för RK. Detta med tanke på att örnens utbredningsområde är långt bort i östra Sibirien och Japanska havet.

Torsdag 29/8
Nu börjar höstflyttare som blåhake och rödstrupig piplärka att röra på sig. Peter Sieurin har haft bägge arterna på Kalmar Dämme i dag. Ut och leta på lämpliga biotoper som nytröskade fält och potatisåkrar.

Söndag 30/6 2013
På samma plats som förra året vid Åmunnen Hossmo, Ljungbyåns mynning, finns nu sen den 25/6 en stationär trastsångare som verkar sjunga nästan hela dagarna. Det ska också idag setts 2 ex (1 par?) enligt rapport från svalan.

Måndag 17/6 2013
Silkeshägern kvar idag och sågs kl 11:00 från Hagbyhamn. Gick i viken söder om Sandskär. Även småtärnan sågs.

Söndag 16/6 2013
I eftermiddag hittade Anders Törnberg och Leif Tägtström en silkeshäger i viken norr om Sandskär. Väldigt stationär hela kvällen. Även småtärna vid Hagbyhamn.

Måndag 10/6 2013
Vid 09:40-tiden idag hade Svante Forsberg en skedstork som lättade från Mörens sydvästra del. Den kretsade skruvande upp på hög höjd och försvann tyvärr ganska omgående från lokalen. En verklig tung obs då inget tidigare fynd finns noterat i Småland enligt svalan. Kan vara samma skedstork som setts på Öland på olika lokaler sen början av maj.

Söndag 9/6 2013
Sommargyllingen som Bengt Antonsson upptäckte igår (8/6) vid middagstid, i ekhagen SV Bottorps hamn, sjöng idag intensivt på förmiddagen. Presenterade hela registret av sina fjöjttoner och det nasala nötskrikelika lätet hördes ofta. Kändes som att det kunde vara 2 ex, 1 par, som höll på????

Måndag 3/6 2013
Sent på kvällen hittade Åke Jonsson och jag (Jan Ottosson) en ägretthäger vid Bottorps hamn, viken norr Virs udde framför vassen på Vassmolösa Kalvö.
Två flodsångare har också hörts idag. 1 ex vid Kölbygärdegatan, jämte ån mittemot gamla prästgården (Hans-Gunnar Svensson) och 1 ex, som P Sieurin upptäckte i söndags, gamla E22:an 200 mtr S infarten till Värnanäs vid bron över ån

Onsdag 29/5 2013
Idag på förmiddagen upptäckte Anders Törnberg och jag (Jan Ottosson) en brunglada på Kalmar Dämme som sakta drog mot norr. På eftermiddagen noterade Nicklas Cedergren en aftonfalk på samma lokal. Bilder på falken finns på svalan.

Måndag 27/5 2013
2 ex vit stork upptäcktes vid 16-tiden av Bo Olsson vid Vesslö gård. Storkarna var kvar vid 19-tiden och höll till på betesängen mellan boningshuset och E22:an.


En av de två vita storkarna vid Vesslö gård Foto: Harald Persson

Söndag 26/5 2013
Vid 17-tiden i eftermiddag hittade L-G Petersson en flodsångare på Kalmar Dämme. Strax efter när Bertil Sanner och jag (Jan Ottosson) var på väg till flodsångaren fick vi höra en trastsångare som började kraxa i vassen jämte cykelvägen ca 200 mtr efter bron mot Kalmar. Bägge sångarna hördes från nästan samma ställe i vassen.

Lördag 18/5 2013
Fösta dragbara obsen på svartbent strandpipare för Småland hittade Fredrik Elin på morronen idag vid Hagbyhamn. Ett supertungt nytt kryss för kommunen. Verkar vara mycket stationär på samma ställe i viken söder om vägen ut till Sandskär. Enda fyndet från Småland innan är en obs den 9 april 1976 vid Forsheda k:a på ett sträckande ex. På morronen sträcke även en aftonfalk förbi lågt mot norr. 1 ex småsnäppa ses åxo stationär i samma vik som den svartbente.

Fredag 17/5 2013
Nu duggar det tätt med upptäckter av intressanta fåglar i vår kommun.
Idag tidigt (05:00) på morrronen
hittade Peter Sieurin en citronärla på åkern mellan f.d Salvebyn och Hagbynäs. Tyvärr drog den iväg norrut och har inte setts mer under dagen.
Senare i eftermiddag larmade George Gustavsson ut en vit stork som flög förbi Djurängen mot syd. Den sågs passera förbi Dämmet och
över E22:an vid Rinkabyholm och oxå där försvinnande mot syd.
Men det mest anmärkningsvärda är en andrahandsuppgift om att en skedstork sågs från Boholmarna vid Oletveten igår (16/5) av ett par skådande kvinnor. Verkligen en megaobs för kommunen då den aldrig tidigare setts här. Den finns kanske där ute nånstans bland alla våra vassvikar, så ut och leta i helgen.
Mycket troligt är det samma individ som fanns på Öland vid Beijershamn den senaste helgen.

Torsdag 16/5
Ägretthägern som Harald Persson upptäckte igår sågs också idag vid Boholmarna i första viken norr om vägen.


Gråhäger och Ägretthägern vid Boholmarna Foto: Harald Persson

 

Tisdag 14/5
Årets första sommargylling hördes flöjta mellan Stävlö slott och Hjälmö by vid kl 19-tiden ikväll. Vi får hoppas att fler ex dyker upp den närmaste tiden.

Onsdag 8/5 2013
Kl: 18:00 rapporterades en rörlig/stationär 2K stäpphök ca 1 km söder om Kläckeberga kyrka. Troligen drog den iväg men nu är det rätt tid att spana efter stäpphök och även ängshök-

Lördag 4/5 2013
Två ex ad svarthuvad mås fanns under förmiddagen på första åkern väster vägen till Elverslösa. Upptäckare var Peter Sieurin som hittade dem bland ett stort antal vanliga måsar. Tyvärr drog de två svarthuvade iväg vid middagstid. De kan mycket väl gått ner bland måskoloniernaeller på någon annan åker.


En av de två svarthuvade måsarna vid Elverslösa. Foto: Harald Persson

Fredag 3/5 2013
Idag på morgonen upptäckte Anders Törnberg en ägretthäger på Kalmar Dämme. Den rastade en stund i västra vassen (vid utloppet) och drog sedan mot syd. Hägern kan mycket väl ha gått ner söder om Kalmar då det finns många vassvikar från Boholmarna ner till Bottorp att gömma sig i. Kan vara värt att kolla upp i helgen.

Onsdag 1/5 2013
Idag på förmidagen hittade Svante Forsberg en större piplärka vid ekhagen ca 400 mtr SV Bottorps hamn.Större piplärkan är en sällsynt gäst i kommunen och detta var det 5:e fyndet. Stationär i området hela dagen.

Måndag 1/4 2013
Idag levererade även Revsudden en praktejder.

Söndag 31/3 2013
Äntligen har det norrgående ejdertåget kommit igång. Mellan 17:40 - 19:15 passerade drygt 2000 ejder och direkt levererade detta tåg en praktejder. Obsarna skedde från det nya fina vindskyddet vid Tjärhovet. De flesta flockarna kom ganska nära, strax utanför Grimskär, så den utfärgade praktejderhannen sågs fint.

Onsdag 27/3 2013
Vid KOF:s årsmöte den 27/3 avgick och avtackades Arne Kvarmo efter att ha varit kassör i föreningen i nio år. Till ny kassör valdes Ingela Fredriksson.
Kvarmo finns kvar i styrelsen som suppleant.
Se styrelsens sammansättning under fliken "Om föreningen"

Lördag 28/3 2013
Kungsfiskaren är väldigt stationär just nu och visar upp sig fint N och S cykelvägsbron över Törnebybäcken vid Kalmar Dämme (f.d. Torsåsjärnvägen)

3/1 2013
Fågelåret 2013 har börjat bra med att den stationära hökugglan är kvar vid Revsuddevägen 1 km efter rondellen vid Rockneby. Den ses ibland jämte Revsuddevägen men oftast bakom det stora gula huset vid fröodlingen. Platsen där heter Surbrunn. Hökugglan har varit stationär i över en månad nu, vilket är trevligt med en sådan karismatisk uggla.

22/11 2012
SM-RALLYT 3-4 NOVEMBER 2012

Årets upplaga blev det fjortonde året som tävlingen genomfördes av Smålands lokalklubbar. Totalt deltog 302 skådare i år som såg totalt 151 arter.
Resultatlista.

1. Kalmar OF......................120 arter
2. Jönköpings FK.................113
3. Oskarshamnsbygdens FK..109

4. Växjö F..........................108
5. Tjust OF.........................102
6. Ljungby FK.......................99
7. Västbo FK........................97
8. Höglandet(Ane/Eks/Tra).....92
9. FK Hultsfred.....................87
10.Alvesta FK.......................87
11.Värnamo OF.....................82
12.Nässjö OK.......................79
13.Tingsryd FK.....................78

14.Markaryds FK...................76
15.Skillingaryd/Vaggeryds OK.71
16.Vetlanda OK....................63
17.Uppvidinge FK..................62
18.Nybro-Emmaboda FK.........59
19.Sävsjö/Ruskenprickarna.....58

Komplett artlista finns på Kronobergs Ornitologiska Förenings hemsida kofnet.org

4/11 2012
Under helgen 3-4 nov då SM-rallyt genomförts har det varit full bevakning vid Revsudden. Rekordmånga tretåiga måsar har sträckt söderut 41 ex på lördagen och 44 ex på söndagen,helt otroligt. Alla har varit 1K fåglar.

21/10 2012
Hökuggla är en art som sällan ses i kommunen. Svante Forsberg hittade 1 ex vid ett kalhygge 1 km in vägen förbi Bramstamossen till Stackatorpet. Äntligen en obs i kommunen med tanke på att flera obsar gjorts på Öland och i södra Sverige. Det finns säkert fler så ut och spana efter ugglor. Fjälluggla nästa!!!!!?????

16/9 2012
Det var i somras som kommunens första lappuggla hittades och dessutom med en häckning. Lokalen är och förblir hemlig med tanke på att lappugglan har häckat. Efter att lappuggla endast noterats vid tre tillfällen tidigare i Småland har det sensationellt hitintills i år sammantaget rapporterats 19 fynd. En helt otrolig utveckling av en art som nästan setts som "omöjlig" i Småland.

När Tjärhovet stängdes och gjorde den fina skådarplatsen längst ut vid lotsen omöjlig att komma ut till, lovade Kalmar hamn att fixa ett vindskydd vid Grimskärsvägen. Det står nu färdigt och är ett gediget och bra byggt skydd. Platsen är ca 200 mtr ost om caféet på Grimskärsvägen.

9/9 2012
Kommunens andra obs av ormörn sågs sträckande mot syd(igår 8 sep) vid Vesslö och strax därefter förbi över Kalmar vid lasarettet. Tyvärr så försvann den lika fort som den sågs, men det kan löna sig att spana rovfåglar nu. Lokaler som rekomenderas är bl a. Bottorpsslätten och Stävlö-Vesslö.

7/9 2012
I onsdag den 5 september obsades en ad. hanne stäpphök vid Bottorpsslätten. Den sågs bara en kort sund eftersom den drog vidare söderut. Men nu är det ju rätt tid för stäpphökar, så ut och spana.

Sydsträcket genom Kalmar sund är det oxå full fart på nu vid rätta väderleksförhållanden. Så Revsudden rekomenderas när vindarna ligger på från nordsektorn.

 

28/12 2011 Decembers största händelse är den stationära härfågeln i Bottorps hamn bakom stugorna 13 och 14. Fågeln var kvar den 28/12.

 

Härfågeln vid Bottorp Foto: Harald Persson

4/1 2012. Härfågeln var tacksamt kvar även på det nya året. Sågs senast den 3/1. Tydligen har den trivts vid Bottorp då den sågs första gången den 11/12.

I år fyller föreningen 60 år och det kommer vi att uppmärksamma med någon eller några aktiviteter under året. Mer om detta kommer att kunna läsas om i nästa nummer av tidningen.

17/1 2012. Härfågeln vid Bottorp är fortfarande kvar ser ut att trivas och födosöker bakom stugorna 13 och 14. Att den blev en sån långstannare beror nog på den ovanligt milda vintern som varit framtill nu.

9/2 2012. Tisdagen den 7/2 på förmiddagen hittade Henrik Grahn en blytung obs för kommunen. Han fick ett par korta obsar och även bilder på en 3K VITVINGAD TRUT vid slottsfjärden jämte bron vägen ut till Tjärhovet. Truten drog dock snabbt västerut men upptäcktes åter igen vid middagstid ute vid Moskogens värmekraftverk. Där har den varit stationär sen dess och är kvar idag. Truten ser ut att trivas i en liten isfri spillvattensdamm inne på värmeverkets område. Dit når man lätt om man går vänster från infarten och utanför staketet ca 100 mtr så ligger dammen väl synlig. Det är bara att hoppas att rariteten är kvar ett tag. Det är enligt svalans rapportsystem det 3:e Smålandsfyndet av vitvingad trut.

Vitvingad trut Foto: Henrik Grahn

9/2 2012. Sen några dagar tillbaka har det setts jagande jord- och hornuggla i Kalmarsundsparken och ofta runt Olsan. Bästa tiden att se ugglorna är från 16:00 och fram till mörkret. Lokalen är väl värd ett kvällsbesök.

Jorduggla Foto: Harald Persson

1/3 2012. Vid 14-tiden hittade Svante Forsberg en 2K jaktfalk i södra delen av Mören. Han såg den till och från jagandes över området. På eftermiddagen vid 16-tiden sågs falken bra då den satt på en stenmur i norra delen av Mören strax norr om Pårydvägen. Tyvärr drog den iväg och sågs inte mer under kvällen. Enligt svalan är detta det 3:e fyndet i Kalmar kommun

 

Jaktfalken vid Mören. Foto ovan: Bill Andersson

Foto under: Anders Törnberg

 

 

23/5 2012. Nu är det läge att hitta rariteter i kommunen. Några har setts hitintills men bara av observatören en kort stund som aftonfalk, turturduva som exempel. Men nog borde vi hitta någon stationär rar fågel. Så ut och leta efter lundsångare, flodsångare, sommargylling, trastsångare och m flugsnappare är lämpliga arter.

5/6 2012. Några halvrara arter har droppat in de senaste dagarna. I söndags 3/6 var en brun glada stationär vid Medelhavet mest hela dagen, en smalnäbbad simsnäppa hittades vid Bottorps hamn i pölen (framför vassen) till höger innan hamnen. Även en sommargylling har flöjtat till och från senaste veckan i ekbacken väster om alridån och Bottorps hamn.

Brungladan vid Medelhavet

Foto: L G Petersson

13/6 2012. I söndags eftermiddag den 10/6 hittade Per Ålind en trastsångare vid Ljungbyåns mynning, Hossmo. Den har sjungit för fullt sen dess och gör så även idag. Trastsångare är ganska ovanlig i kommunen trots att vi har flera och stora vassområden. Dock har den obsats fyra år på rad nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPONSORER